I de senere år har jeg stekt i Flott matfett. Nå dufter det kun smultringer når jeg steker og det liker jeg (og resten av familien) mye bedre :-)
Oppskriften jeg deler her, er en oppskrift som gir knallgode smultringer! Så gode at jeg pleier å øke mengden av ingredienser med minimum 50 % :-)Dette trenger du:
- 4 egg
- 250 g sukker
- 1,5 dl kremfløte
- 75 g margarin (smeltet)
- 1 ts kardemomme
- 1,5 ts hornsalt (hjortetakk)
- 1/4 ts bakepulver
- ca. 500 g hvetemel (spar ca. 50 g - så kan resten brukes ved utbaking)
- 3 pk. (1,5 kg) Flott matfett (du kan også bruke en olje som tåler høy varme, f.eks. solsikkeolje)
Visp egg og sukker til tykk eggedosis i en kjøkkenmaskin. Ha smeltet margarin i blandingen sammen med fløten. Sikt på melet med hornsalt, bakepulver og kardemomme. Arbeid deigen raskt sammen. Deigen skal være litt løs og seig.
Dekk bollen med plast og la stå kjølig i minst 1 time
Kjevle deigen ut i ca. 1 cm tykkelse. Husk å brukemel på benken, så ikke deigen klistrer
seg fast. Sikt også mel oppå deigen før du kjevler. Stikk ut smultringer med en smultringsutstikker (som dyppes i melet først) og legg dem etter hvert på en melet fjøl. La de ustekte smultringene stå kaldt en liten stund før de skal stekes/kokes. Da holder de fasongen bedre når de legges i gryta.
Kjevle ut alle smultringene før matfettet varmes opp. Ha fettet i en egnet gryte/kasserolle (eller frityrkoker om du har). Varm opp til ca. 175 grader C. Når fettet er varmt nok, legg forsiktig en og en smultring forsiktig i gryten. Ikke ha mer enn 4-5 smultringer i gryten på en gang.
Vend på smultringene så fort de kommer opp til overflaten og deretter under hele koketiden, slik at de blir jevnt brune og gjennomstekte. Smultringene skal være jevnt gylne på begge sider. Legg smultringene på flere lag kjøkkenpapir når de er ferdig stekte, slik at overflødig fett renner av.
Smultringene kan oppbevares i lukket boks, men de holder seg absolutt best når de fryses. Jeg pleier å fryse ned passe porsjoner i poser. Smultringer tiner fort når de tas opp - eventuellt kan man tine dem litt med tinefunksjon i micro'n.
Denne oppskriften gir ca. 35 smultringer.
Nå er de bakt ut, så om litt begynner kokingen. Blir spennende å smake på de etterpå. det blir første gang jeg baker smultringer selv. Har mange gode minner fra barndommens smultringbakst med mamma og papp :-)
SvarSlettSå spennende med smultringer for første gang! Håper det ble bra :-)
SlettHilsen Helene
Hvis du dobler, dobler du mengden hjortetakk og bakepulver også??
SlettDenne kommentaren har blitt fjernet av en bloggadministrator.
SvarSletthvor lenge skal de koke?
SvarSlettDe skal koke til de er gyldne i fargen :-)
SlettBakte smultringer for første gang i dag. De ble veldig gode. Tusen takk for flott oppskrift.
SvarSlettSå flott at du ble fornøyd med resultatet , Isabel :-) God Jul!
SvarSlettSmakte for mye hornsalt, hva kan årsaken være?
SvarSlettTakk på forhånd!
Hei Alan!
SlettDu, det kan jeg ikke svare på, annet enn at jeg ikke har erfart dette selv... :-)
Helene
Jeg bruker bakepulver
SlettTenkte å prøve denne oppskriften. Dobler jeg hornsalt om jeg Dobler oppskriften? Gleder meg til å prøve oppskriften :-)
SvarSlettBruker en halv teskje tørrgjær i stedet for hornsalt. Gir bedre konsistens, og lir litt mer luftige. Brukte honning i stedet for sukker.
SvarSlettHva med om jeg ikke har dsmultringutstikker? :o
SvarSlettMin mor brukte det hun hadde for hånden, som et glass for den største ringen og en bruskork for hullet i midten. Du finner nok noe du kan bruke :)
Sletthvor mange er det?
SvarSlettKan jeg bruke melk istedenfor fløte?
SvarSlettKan jeg fryse oljen etter bruk og bruk den en annen gang igjen?
SvarSlett